Klass EK20E i Polhemskolan skriver till Hjalmar

Vi får ibland rapporter om att Hjalmar Söderberg används aktivt i undervisningen i svenska i gymnasieklasser, senast från läraren Sofia Viking vid klass EK20E på Polhemskolan i Lund.

Där håller de 17-åriga eleverna på med ett projekt gällande Doktor Glas och har i förarbetet skrivit utredande texter om Hjalmar Söderberg och ska innan de läser romanen också läsa historietten ”Pälsen” och romanen Den allvarsamma leken. De har också fått i uppdrag att skriva brev till Hjalmar Söderberg, och en del elever hittade i samband med detta sällskapets hemsida och föreslog att några av de anonyma breven skulle skickas hit.

Vi publicerar här tre av breven.

Brev 1.

Hejsan Hjalmar,

Nu när jag har fått läsa en del om dig så tycker jag att du verkar som en ganska komplicerad person. Det känns som att du tycker det själv också och att du ofta har svårt för att förstå dig själv. När jag läste om att du satte din fru Märta på sinnessjukhus blev jag förvånad eftersom det verkar väldigt galet att göra så med någon man har älskat. Jag känner igen mig i dig genom att vi båda hade en bra och harmonisk familj i barndomen. Du och jag är väldigt olika på grund av att våra liv och vardagar ser väldigt olika ut. Vi har väldigt olika intressen och mål. Ditt liv verkar ha varit komplicerat då det har hänt många saker kring dig i livet. Dina böcker verkar ha handlat mycket om ditt eget liv och egna erfarenheter och jag tror att det kan bero på att du har upplevt många saker som har påverkat dig på olika sätt. Jag avslutar mitt brev med att tipsa dig om att försöka se livet från en ljusare sida.

 

Brev 2.

Kära Hjalmar,

Jag tycker att du verkar vara en person som har gått igenom många olika situationer i ditt liv och du har på ett bra sätt tagit igenom dem: När jag läste detta om dig blev jag förvånad för tidigare tyckte jag du var en mer givmild människa men du sätter ofta bara dig själv i fokus. Detta är något som är väldigt olikt mig då jag är väldigt givmild och vill andras bättre före mig själv i många lägen. Tänk inte bara på dig själv är mitt tips till dig.

 

Brev 3.

Hejsan Hjalmar!

Jag tycker du verkar vara en person som är känslofylld. När jag läste detta om dig blev jag förvånad över hur mycket du gått igenom. Jag känner igen mig i dig pga din ironi som jag också använder mig mycket av. Du och jag är också mycket olika för att jag har inte en lika sårbar bakgrund som dig med mobbningen. Ditt liv verkar ha varit komplicerat för att ditt flanörliv verkar inte ha varit helt lätt. Även din relation med Märta. Dina böcker har handlat mycket om mobbningen från barndomen med böckerna ”Martin Birck” och ”Gycklaren”. Det beror nog mycket på att det har bildat den du är och påverkat ditt liv. Mitt tips är att behandla andra som du själv vill bli behandlad!