Vårens program 2022

Den 19 februari höll sällskapet sitt sitt första möte för året i Oscarshemmet sedan regeringen och Folkhälsomyndigheten hävt restriktionerna för möten. Sällskapets medlem Veit G:son Berg visade och berättade om en teckning av Hjalmar Söderberg med bifogad dikt av författaren.

Den 19 mars framförde läkaren Odd Lindell, som också verkat som både amatör- och professionell skådespelare, sin monologversion av Doktor Glas på Oscarshemmet tillsammans med sin läkarekollega Åke Lundeberg, som är passionerad violinist och bidrog med musikaliska kommentarer på violin. Odd Lindell har lång erfarenhet som läkare, bl.a. som husläkare. Åke Lundeberg har arbetat inom psykiatri; han har särskilt intresserat sig för  rampfeber och scenskräck.

Åke Lundberg (tv) och Odd Lindell. Foto: Tore Hamnegård.

Den nu 73-årige Odd Lindell har framfört sin version av Doktor Glas ett 30-tal gånger under de senaste tolv åren, före föreställningen hos Söderbergsällskapet bland annat inför Läkarsällskapet och på Runmarö och Nämndö, berättar han.

_ Jag har en bakgrund i Studentteatern och är utbildad skådespelare, men i 30-årsåldern bestämde jag mig för att bli läkare. Teatergiftet gick dock inte ur mig så vid 50 års ålder började jag ägna mig åt amatörteater, framför allt i RoJ-teatern i Haninge. Jag hade flera stora roller, bland annat som Scrooge i Dickens En julsaga. Men när jag inte fick rollen som kapten Krok i Peter Pan, han som blir uppäten av en krokodil i tredje akten – regissören gjorde mig till matros som blir uppäten redan i andra akten – bestämde jag mig för att göra teater själv och tyckte att Doktor Glas var ett lämpligt projekt.

Han valde dock att skriva ett eget manus i stället för att använda det som Allan Edwall skapade 1986 och framförde på Teater Brunnsgatan och som därefter har använts av framför allt Krister Henriksson.

_ Dels var det för dyrt att använda Edwalls manus, dels tycker jag att det är lite för orättvist mot Glas. Han framställs där som en ganska elak person, jag ville mer betona hans ensamhet och isolering och har därför plockat bort en del bifigurer, till exempel Markel.

Nästa framförande av Doktor Glas blir enligt planerna hos Läkarsällskapet i Stockholm den 18 oktober.

Kurt Mälarstedt

Lördagen den 7 maj höll Söderbergsällskapets förre ordförande Nils O. Sjöstrand ett föredrag med titeln Den medvetne flanörens Stockholm i Oscarshemmet, Rigagatan 3 i Stockholm. Han presenterade i höstas detta föredrag på Stadsmuseet i Stockholm.

Helgen den 21-22 maj  deltog sällskapet med ett bokbord i Bokhelg vid Stadsmuseet. På lördagen höll Nils O Sjöstrand ett föredrag i Stasdmuseet med titeln På krogrunda med Hjalle vid förra sekelskiftets Stockholm.