Vårens program 2025

Samtliga programpunkter hålls på Oscarshemmet, Rigagatan 3, Stockholm.

Torsdagen den 15 maj kl 17.30. Författaren Malin Lindroth talar om sin roman En annan Doktor Glas. Berättarjaget, en ung journalist, träffar av en händelse Hjalmar Söderbergs första hustru Märta på Långbro sjukhus, grips av hennes öde och söker upp upp Söderberg på Tyskbagargatan.

Romanen bygger till stor del på de uppgifter som Johan Cullberg och Björn Sahlin förde fram i En äktenskapskatastrof (2014). Den har fått övervägande positiva recensioner, framför allt för Malin Lindroths språk. Katarina Wikars i Sveriges P1 Kultur beskriver t ex romanen som ”ett stilistiskt stordåd” och Rasmus Landström i Göteborgsposten tycker att Lindroths imitation av sekelskiftssvenskan känns ”autentisk samtidigt som tonen är omisskännligt samtida”.

Flera recensenter betonar förstås att En annan doktor Glas är en uppgörelse med Hjalmar Söderberg. Therese Eriksson i Svenska Dagbladet tycker att antalet omdiktningar av Doktor Glas är oproportionerlig många men att Malin Lindroth ändå skrivit fram en annan doktor Glas än Hjalmar Söderberg. Hon ”vänder på perspektiven så att det i hennes skoningslösa vittnesmål blir de undanskuffade kvinnorna som får ställa frågan om hur långt man får gå för att rädda sig själv och andra. Är pennan mäktigare än svärdet?”.

Söndagen den 15 juni kl 17.00. Föredrag av Lars Sjöstrand, psykiater och vice ordförande i Söderbergsällskapet, om Doktor Glas personlighet och det undermedvetna. Föredraget är en uppdatering av ett föredrag som Lars Sjöstrand höll 2005.

Vårens program inleddes den 27 fabruari med en visning av en filmatisering från 1942 av av Hjalmar Söderbergs roman Doktor Glas i regi av Söderbergs svärson Rune Carlsten med Georg Rydeberg som doktor Glas, Irma Christenson som Helga Gregorius och regissören själv som pastor Gregorius. Filmen har beskrivits som konstnärligt anspråksfull för tiden, med avancerade dubbelexponeringar, återblickar och hallucinatoriska framtidsbilder. Den fick genomgående god kritik av recensenterna. Georg Svensson i BLM betecknade filmen som ”ett av de mera lyckade exemplen på överflyttningen av ett litterärt verk till film”.

Tina Hamrin-Dahl

Söndagen den 27 april höll religionshistorikern Tina Hamrin-Dahl, medlem i Söderbergsällskapets styrelse, ett föredrag om Hjalmar Söderbergs tänkebok Hjärtats oro (1909). Föredraget var en respons på Norströmmanuskriptet. Vitalis Norström (1856-1916) var filosof och professor vid Göteborgs Högskola. Han satt även i Svenska Akademien. Han blev en av sekelskiftets mest framträdande svenska kulturdebattörer. Han hade en kristen grundhållning och levererade ofta en skarp kritik mot företeelser i den moderna kulturen. Det stora inflytande hans filosofi och kulturkritik utövade på hans samtid kan inte sägas ha överlevt hans död. Här finns en något förkortad version av Tina Hamrin-Dahls föredrag.