Höstens program 2021

Bokbord och föredrag. Söderbergsällskapet deltog den 28 och 29 augusti med ett bokbord på Stockholms stadsmuseum i samband med Stockholms Bokhelg, som avslutades med ett föredrag av sällskapets förre ordförande Nils O. Sjöstrand inför en fullsatt hörsal om Hjalmar Söderberg som Stockholmsskildrare under rubriken Den medvetne flanörens Stockholm.

Hela evenemanget, i vilket flera medlemsföreningar i DELS deltog, skulle egentligen ha hållits utomhus på Stadsmuseets gård men flyttades inomhus på grund av det dåliga vädret på lördagen, Vid bokbordet informerade medlemmar i Söderbergsällskapet med ordföranden Gustaf Neander i spetsen om sällskapets verksamhet samt sålde böcker av och om Hjalmar Söderberg. Livliga diskussioner uppstod och glädjande nog anmälde sig flera besökare till den Söderbergvandring i Stockholm på temat Den allvarsamma leken som sällskapets förre ordförande Nils O. Sjöstrand ledde den 4 september.

11 november, kl 18.00. Ett musikprogramThielska galleriet. Uruppförande av Tomas Fribergs tonsättningar till fem dikter av Hjalmar Söderberg: ”Långfredag”, ”Det mörknar över vägen”, ”Ensam”, ”Världsstyrelsen och ”Mätt av lust och plåga”. Sångerna komponerades till 150-årsminnet av Hjalmar Söderbergs födelse och framförs av Magnus Billdström (baryton) till ackompanjemang på flygel av Michael Kongstad. I programmet framfördes också fyra Stockholmsdikter av Bo Bergman tonsatta av Wilhelm Stenhammar samt ett pianostycke av Emil Sjögren.

15 november. Hjalmar Söderberg och Hjalmar Bergman – två författaröden. Söderbergsällskapets vice ordförande Lars Sjöstrand talade i Timmermansgården i Stockholm inför Hjalmar Bergman-samfundet om de två författarna. Lars Sjöstrand talade om samma ämne vid Söderbergsällskapets årsmöte den 15 januari. Föredraget återges i sin helhet under fliken Texter här på hemsidan.

25 november, Thielska Galleriet. Preludier och Dikter, de två senaste volymerna i Samlade Skrifter var ämnet för ett program där Dramatenskådespelaren Irene Lindh läste dikter och en historiett. Nils O Sjöstrand och Björn Sahlin, som sammanställt och redigerat de båda volymerna, och  Johnny Edström, master i litteraturvetenskap, kommenterade verken i ett samtal som leddes av Sophie Allgårdh, intendent vid Thielska Galleriet. En längre artikel om de två volymerna finns längre ned på denna sida.

Irene Lindh läser, i bakgrunden Axel Törnemans porträtt av Ernest Thiels dotter Signe Henschen. Nils O. Sjöstrand och Björn Sahlin, i bakgrunden Ernst Josephsons tavla ”Spansk dvärg”.

Den 12 december höll Sophie Allgårdh, curator på Thielska Galleriet ett föredrag om Hjalmar Söderberg och bildkonsten med anledning av museets utställning med samma titel. Utställningen, som invigdes den 19 september 2019 och avslutades den 9 januari 2022,  kretsade kring författarens blick på sig själv och olika konstnärers blick på författaren. Sophie Allgårdh berättade bland annat om Söderbergs många självporträtt och lyriska landskapsstudier. Han fångade också känsligt sin älskarinna Maria von Platen, förebilden för bland annat Lydia i romanen Den allvarsamma leken, i en teckning. På utställningen visas porträtt av honom gjorda av konstnärerna Astrid  Kjellberg Juel och Gerda Wallander och av fotografen Anna Riwkin.