Utfärd till Drottningholm

Höstens program inleds söndagen den 25 augusti med en utfärd till Drottningholm i Hjalmar Söderbergs spår. Drottningholm förekommer som miljö i flera av Söderbergs böcker.

I debutromanen Förvillelser (1895) vill Tomas och Märta komma bort från staden. Tomas föreslår en utfärd till Drottningholm, där de inte behöver vara rädda för att träffa bekanta eftersom sommargästerna har flyttat in till staden. I Martin Bircks ungdom (1901) berättar Hjalmar Söderberg om en sommar då familjen hyrt några rum vid landfästet till Nockebybron och där Martin bland annat lär de sig känna igen ångbåtarna som passerade genom broöppningen.

Samling kl 11.00 vid båtarnas angöringsplats vid Drottningholm. Den som vill ta sig dit med båt kan ta M/S Carl Philip från Klara Mälarstrand kl 10.00. Den angör Drottningholm kl 11.00. Bussar avgår från Brommaplan till Drottningholm relativt frekvent.

Programmet inleds med att sällskapets förre ordförande Nils O. Sjöstrand leder en promenad i lugn tat i Drottningholmsparken,. där vi får ta del av Tomas och Märtas äventyr. Lunch kl 12.30 på Karamellen Café och Restaurang. Efter lunch tar journalisten och författaren Jan Malmstedt oss med på en rundvandring och berättar om sin bok, Doktorerna på Drottningholm: Världsarv med medicinhistoria. Här en länk till information om boken.

Anmälan till utfärden till sällskapets klubbmästare Gerd Hamnegård (gerd@hamnegard.se) senast den 25 juni 2024.