En app-vandring med doktor Glas

Företaget Story Tourist har just lanserat en app där man i sin mobil kan följa doktor Tyko Gabriel Glas, huvudpersonen i Hjalmar Söderbergs roman Doktor Glas (1905), under hans vandringar genom en liten del av det förra sekelskiftets Stockholm.

Det är alltså meningen att man ska vandra med doktor Glas samtidigt som man i sin mobil lyssnar till avsnitt ur romanen upplästa av skådespelaren Fredrik Gunnarson, som i somras satte upp en monologföreställning av Doktor Glas på Bjärnum stadsteater i Skåne.

Uppläsningen interfolieras av diverse bakgrunds- och praktiska upplysningar av en kvinnlig skådespelare. Man har gjort en ramberättelse som går ut på att en ung kvinna just flyttat in på Klara Östra Kyrkogata 10 intill Klara kyrka i Stockholm, där Glas antas ha haft sin bostad och praktik, och att hon hittat hans dagbok på vinden.

Vandringen är GPS-styrd – man får en karta i mobilen och ska följa en blå linje till vissa anhalter. Anhalterna markeras med ett pekfinger som blir rött när man närmar sig den markerade platsen. Först då kan man lyssna på den relevanta texten. Då och då erbjuds bilder med viss interaktivitet.

Vid varje ”station” får man lyssna på ett relevant avsnitt ur romanen uppläst av Gunnarson. Dessa texter följer romanen någorlunda väl men av naturliga skäl blir urvalet starkt koncentrerat. Appskaparna har tagit sig en del friheter med kronologin i romanen, vilket väl är förståeligt med tanke på geografin. Trist nog har man också flyttat på några viktiga händelser i romanen; det känsliga mötet mellan doktorn och Helgar Gregorius på Skeppsholmskyrkans trappa har man till exempel förlagt till den lilla trappan vid Storkyrkans korvägg mot Slottsbacken, under Olaus Petris staty.

Vandringen börjar alltså vid Klara Östra Kyrkogata 10 (med upplysningen att Glas bodde på första våningen, vid flaggstången – men det nuvarande huset, Läkarsällskapets hus, var ju inte byggt när romanen kom ut 1905) och går rakt söderut till Rosenbadsparken. Sedan vidare över bron till en anhalt vid Riksdagshuset och därefter in i Gamla stan med en anhalt vid en antikaffär på Storkyrkobrinken med en stor klocka på väggen. I lurarna kan man höra avsnittet där Glas skriver om den klockliknande boett utan visare där han förvarar sina ödesdigra piller.

Vidare till Stortorget, och sedan genom Källargränd till Slottsbacken, och ned till Strömmen (med ett avsnitt om Grand hotell). Över Centralbron till Kungsträdgården med en anhalt vid Café Söderberg (mordet skildras). Sedan upp till Jakobs torg (Gregorius begravning i Jakobs kyrka) och sedan ned till Strömmen mitt emot slottet  och en avslutande betraktelse om den kommande snön, etc.

Vandringen med denna app tar en och en halv till två timmar. Den ger nog inte mycket för den som kan sin Doktor Glas och sitt Stockholm. Möjligen kan den väcka ett visst intresse för Söderberg hos den som inte läst Doktor Glas eller något annat av Söderberg.

Kurt Mälarstedt