Sällskapet reser till Kristianstad

Helgen 27-28 augusti inbjuder Söderbergsällskapet till ett program i Kristianstad, där Hjalmar Söderberg arbetade på Nyaste Kristianstadsbladet i fyra månader 1891-92.

Någon gång på hösten 1891 såg Hjalmar Söderberg en annons om en ledig plats i tidningen. Han sökte platsen och fick den. Under de fyra månaderna befann han sig långt från Stockholm och den gemenskap han var van vid. Trots att han inte trivdes särskilt bra i Kristianstad blev det en produktiv tid som fick stor betydelse för hans vidare utveckling som författare.

Programmet inleds kl 14.30 lördagen den 27 augusti på Regionmuseet med att sällskapets förre ordförande Nils O. Sjöstrand talar om Hjalmar Söderbergs tid som journalist på Nyaste Kristianstadsbladet och vad han skrev i tidningen i vitt skilda ämnen. Kurt Mälarstedt berättar om Maria von Platen, som bodde i Kristianstad när hon läste Martin Bircks ungdom och blev så betagen att hon skrev ett anonymt brev till författaren, ett brev som ledde till den kärleksrelation som kom att påverka hans författarskap i grunden. Dagens avslutas med en gemensam middag.

Söndagen den 28 augusti leder Gustaf Hellström-sällskapets förra ordförande Disa Lundgren och dess medlem Viveca Dettmark en stadsvandring om Kristianstads historia och författaren Gustaf Hellström, som var född i staden. Efter gemensam lunch avslutas programmet kl 13.00 med ett seminarium om Hjalmar Söderberg och Gustaf Hellström, som ju med tiden blev vänner och som båda hade en kärleksrelation med Maria von Platen. Seminariet leds av Hellström-sällskapets nuvarande ordförande Lena Persson, Disa Lundgren och Viveca Dettmark.

Anmälan om deltagande senast den 8 juli till Gerd Hamnegård, Salstavägen 1, 19 135 Sollentuna, gerd@hamnegard.se. Hon tar också emot önskemål om öövernattning i enkel- eller dubbelrum på Stadshotellet. Rummen betalas på plats, cirka 745 – 1070 kr.