Doktor Glas i Bjärnum

Skådespelaren Fredrik Gunnarson sätter i sommar upp Doktor Glas på Bjärnum stadsteater, som han driver tillsammans med goda vänner i den skånska tätorten Bjärnum femton kilometer norr om Hässleholm.

Gunnarson gör en egen monologversion av romanen, berättar han. Han har inte sett de uppsättningar som Krister Henriksson, Torsten Flinck och andra har gett under det senaste decenniet. Premiär den 29 juni. Han blir glatt överraskad när jag berättar att Hjalmar Söderberg fyller 150 bara några dagar senare. Pjäsen ges fyra eller fem kvällar i veckan under hela juli månad.

Vad har du fastnat för i Doktor Glas?

_ Den svarta humorn, det triangeldrama som doktorn placerar sig själv i…

Fredrik Gunnarson utbildade sig på Teaterhögskolan i Malmö i början av 1990-talet och har tillhört ensemblen på Malmö stadsteater då och då sedan dess. Under den senaste säsongen medverkade han i Uppsala stadsteaters uppsättning av Det sjunde inseglet.Sedan 2005 har han spelat polisen Johan Svartman i ett stort antal Wallander-filmer.

Årets säsong på Bjärnum stadsteater är den femte. Teatern är inrymd i en före detta svinalada vid Fredrik Gunnarsons sommarställe och tar in ungefär 45 åskådare.

Kurt Mälarstedt